Dec 21, 2015

Complete the pattern, solve the puzzle, turn the key.

Jos nyt vihdoin ja viimein otettaisiin käsittelyyn kauhuputken viimeinen osa ja todettakoon tähän väliin, että katsomani joululeffat jäävät nyt tänä vuonna blogissa esittelemättä. Yläpalkkiin on kuitenkin lisätty taas tuttu joulunappula, jonka takaa löytyvät kaikki vuosien varrella arvostelemani jouluelokuvat!


Viimeisenä kauhuiluna esittelyssä on Hellraiserin kolme seuraavaa osaa. Ensimmäisestähän kirjoitin jo täällä ja nyt ovat siis vuorossa Hellbound: Hellraiser II (1988), Hellraiser III: Hell on Earth (1992) sekä Hellraiser IV: Bloodline (1996). Omasta hyllystäni löytyy boksi, jossa on vain kolme ensimmäistä osaa ja nämä olin nähnyt aiemminkin, mutta Bloodlinen katselin nyt ensimmäistä kertaa. Kakkosessa Kirsty on päätynyt lääkärin vastaanotolle vuodattamaan tarinaansa kenobiiteistä, jotka veivät tämän perheen. Lääkäri kuitenkin vain innostuu tästä ja haluaa etsiä tämän portin helvettiin. Kolmosessa Pinhead on jumissa kuutiossaan, jonka kuitenkin rikas naistenmies ostaa itselleen taideteoksena ja miehen avustuksella Pinhead hankkii itselleen taas verta. Nelosessa ollaan tulevaisuudessa ja tiedemies yrittää luoda uuden kuution, joka sulkisi miehen oman esi-isän aikoinaan tekemän kuution avaaman portin helvettiin.


Siitä on vierähtänyt jo useampi vuosi, kun olen katsonut mitään näistä jatko-osista ja mielikuvissani toinen ja kolmaskin osa olivat aika hyviäkin elokuvia. Muistin hieman väärin... Pinhead ja muut kenobiitit ovat kyllä järjestäen kaikissa neljässä osassa tyylikkäitä ja jännittäviä, mutta näidenkin varsinainen pelottavuus tuntuu laskevan osa osalta. Muutoinkin nämä ovat kyllä hienon näköisiä elokuvia, siitä en voi soimata. Sarjan toinen osa on kyllä oikeastaan vielä ihan hyvä, siinä on osattu jatkaa toimivasti ensimmäisen ideaa ja siinä on myös samoja hahmoja mukana kuin ykkösessä. Kuten erittäin näyttävän näköinen ihoton Julia! Tosin mielestäni jo tässä tokassa osassa Pinheadista tulee turhan "tuttu" ollakseen pelottava (tämä taitaa tosin olla aika yleinen vaiva useiden jatko-osien kauhusarjoissa). Kolmatta osaa vaivaa ehkä kaikista pahiten se, että siinä on ihan käsittämättömän huonoa näyttelemistä! Doug Bradleyn esittämä Pinhead on oikeastaan ainoa vakuuttava hahmo koko elokuvassa ja muita katsellessa meinaa iskeä myötähäpeä. Plussaa kuitenkin hyvästä musiikista ja ysäriydestä. Nelonen sitten oli oikeastaan ensimmäinen näistä, joka oli paikoitellen hieman tylsää katsottavaa. Tässä sentään astuttiin taas askel parempaan näyttelijäpuolella, onneksi. Nelonen on myös aika sekava sen vuoksi, että siinä hypitään aikajanalla sinne tänne. Tosin tässä sitten taas on muutamia erityisen näyttäviä juttuja. Kaikesta huolimatta kaikki kolme jatko-osaa on kuitenkin ihan katsottavia. Juuri nämä mielenkiintoiset (demoni)hahmot ja hieno visuaalinen ilme sekä toimivat musiikit pelastavat näitä Hellraiser-sarjan huonompiakin osia olemasta ihan surkeita. Mutta palataan vielä joskus tulevaisuudessa myöhempiin osiin!


5 comments:

  1. Tämähän se vaivaa oikeastaan kaikkia tälläisiä kauhuhahmoja, että vaikka he ovatkin usein jatko-osiensa parhain asia, niin pelottavuus jää kauaksi taakse. Freddyn kohdallahan tietenkin mentiin tarkoituksella koko ajan enemmän siihen vitsailevan supliikimiehen rooliin, mutta se läpänheitto ei tietenkään pelota kuin puujalkojen termiittejä.
    KYllä sen tuossa Hellraiser kolmosessakin huomaa, että mitä enemmän Pinhead sai näkyvyyttä ja repliikkejä, niin sitä vähemmän uhkaava hän oli, vaikka kuinka pillastuu jossain kirkossa. Bradley toki pelastaa paljon puhetavallaan ja niillä mahtipontisilla repliikeillä, mutta niin paljon kuin Pinheadista diggaankin olisin mielelläni nähnyt häntä vähemmän jatko-osissa. Jo senkin takia, että Pinheadista muodostui liiaksi se keskipiste, kun hänkin on oikeasti vain yksi minkä-lie-pahuuden apulainen.
    Tästä eteenpäin Bradley ei juuri enää edes yrittänyt ja ne anna se laatikkopuheet eivät saa samanlaista voimaa kuin vielä sen kolmosenkin aikana. Hellwordissa sentään on mukana mainio idea, joka sekin vesitetään. Mutta siitä kenties enemmän sitten kun olet sen katsonut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meinasin itsekin heittää esimerkiksi Freddyn, mutta ei Pinheadistä sentään ihan niin koomista hahmoa oli tehty. Ainakaan vielä neljässä ensimmäisessä osassa...

      Ja olen ihan samaa mieltä tuosta, että Pinhead tuotiin liikaa esille näissä jatkoissa.

      Delete
    2. Olikos se nyt vitonen, kun Pinhead käy vain vilahtamassa leffassa tyyliin olin lähistöllä ja tulin poikkeen. Se tuntui ensin alkuun pienoiselta pettymykseltä, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna se oli oikeastaan parempi niin...

      Delete
    3. Katsotaan kunhan pääsen sinne asti, näiden katselu jumittaa oikeastaan juuri sen takia, että tuota vitosta ei ole tullut vastaan missään (halvalla kirppikseltä)!

      Delete
    4. (Spoiletaan:) Oli, Tuoppi, peräti kahdessa kohtauksessa.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...