Aug 29, 2015

If you're willing to do the work, you can have anything. That's what makes the U.S. of A great.

Pain & Gain (2013) on Michael Bayn ohjaama tositapahtumiin perustuva toimintakomedia. Eletään 90-luvun puoliväliä Miamissa, jossa personal trainer Daniel Lugo (Mark Wahlberg) haaveilee rikkaasta elämästä, amerikkalaisesta unelmasta. Mies päättää tehdä jotakin asian eteen ja lyöttäytyy yhteen kahden muun bodarin, Paul Doylen (Dwayne Johnson) ja Adrian Doorbalin (Anthony Mackie), kanssa rötöksien maailmaan. Keinoja kaihtamatta he pyrkivät unelmiaan kohti ja kaappaavatkin salillaan käyvän rikkaan Victor Kershaw'n (Tony Shalhoub), ryöstelevät ja käyttävät julmaa väkivaltaa.


Pitkästä aikaa vuorossa on yhteisarvostelu, jossa on tällä kertaa mukana yhä enemmän blogeja! Viimeksi arvostelimme muutaman bloggaajan kanssa tanskalaisen Jahdin, siitä kirjoittamani tekstin voi käydä lukemassa täältä. Tällä kertaa katsottavaksi elokuvaksi oli tosiaan valittu tämä Pain & Gain, joista oman sanasensa kertovat myös seuraavien erinomaisten blogien kirjoittajat: ...NOIRDouble FeatureCinema LozengeMutaa vai tähtiä?, PuutaheinääShameless Pile of Stuff ja Vajaatoimintasankari. Pain & Gain ei itseasiassa ollut minulle entuudestaan ollenkaan tuttu, eikä se kuulostanut tai näyttänyt lainkaan sellaisesta, mitä tulisin ikinä katsomaankaan! Toimintaa ja muskelimiehiä, pläh. Mutta ei auta, pakkohan se oli katsella yhteisarvostelun vuoksi. Ei vaan, mielenkiintoni nousi kyllä siinä vaiheessa, kun tajusin tämän perustuvan tositapahtumiin. Tutustuin vasta leffan katsottuani siihen todelliseen tarinaan ja ymmärrän kyllä, etteivät tapahtumien myötä kuolleiden tai loukkaantuneiden henkilöiden omaiset ottaneet tätä, hyvin kepeästi asioihin suhtautuvaa, elokuvaa vastaan kovin hyvällä.


Suoraan sanoen en pitänyt tästä elokuvasta juuri ollenkaan. Noin tarinaltaan se oikeastaan kuulosti varsin kelvolta pätkältä, sillä yleensä pidän tuollaisista todellisiin rikollisiin/murhaajiin/muihin sekopäihin pohjautuvista jutuista. Monet ovat paheksuneet Pain & Gainissa juuri tuota puolta, että tässä tehtiin komediaa (näyttäen pahiksia hieman positiivisessakin valossa) oikeita ihmisiä koskettaneista Sun Gym Gangin julmista teoista. Itse hyvinkin mustan huumorin ystävänä en kuitenkaan kokenut tätä puolta mitenkään paheksuttavana, vaikka en sitä lähtisikään suosittelemaan niille, joita tapahtumat oikeasti koskettivat. Joten näiltä osin elokuva lähti ihan hyvältä pohjalta. Mutta jokin siinä elokuvan toteutuspuolessa sitten tökki pahemman kerran. Mielenkiintoisesta tarinasta oli tehty tylsää toimintaa ja hehheh-huumoria, jotka eivät toimineet ainakaan minulle. Leffassa käytettiin myös aivan liikaa puuduttavaa kertojaääntä, se oli ihan ok leffan alussa ja lopussa, mutta kun sitä soitettiin vähän joka välissä, ei sitä meinannut jaksaa kuunnella. Noin muutenkin meinasin useaan otteeseen tylsistyä tämän leffan parissa! Vaikka näyttelijät olivatkin suurimmaksi osaksi ihan päteviä sellaisia, eivät nämä oikein tuntuneet rooleihinsa sopivilta. Suurin ongelmani Pain & Gainin suhteen kuitenkin oli se, että se tuntui yrittävän liikaa ja tuli vähän sellainen olo, että se yritti olla joku ihan toinen elokuva. Jos The Wolf of Wall Street  ei olisi ilmestynyt vasta myöhemmin samana vuonna, olisin väittänyt, että Pain & Gain yritti olla samanlainen kuin se! Hieman samankaltaisesta lähtökohdasta Wolfissa tosiaan lähdettiin, siinäkin kerrottiin saman aikakauden todellisesta jenkkiläisestä rötöstelijästä ja siinäkin viuhuivat huumeet ja paljas pinta. Tosin Scorcese teki sen hyvin ja miehen leffa oli erittäin hyvä ja hauska. En siis tosiaan oikein ihastunut tähän Pain & Gainiin, mutta käykäähän ihmeessä katsomassa, mitä toiset bloggaajat olivat tästä mieltä!

15 comments:

 1. No niin. Saatiin hieman hajontaa aikaiseksi tällä yhteisarvostelukierroksella. Hyvä teksti kaikin puolin ja sillee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä nyt vasta pääsin tarkastelemaan kunnolla blogeja ja tosiaan, kiva kun kaikki eivät olleet tällä kertaa täysin samaa mieltä elokuvasta!

   Delete
 2. Ei ole totta! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Nostin jopa samoja asioita esille arvostelussani. En välittänyt elokuvan "heh-heh'huumorista" ja omastakin mielestä elokuva yritti aivan liikaa!

  Sinulla on hyvä maku, selvästikin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No joo, kieltämättä aika samoja pointteja nousi esille. :) Mutta makuni on kyllä valitettavasti oikeasti aika huono :D

   Delete
 3. Hitto, siirryin kommenttikenttään vasta luettuani kaikki tähän mennessä julkaistut kirjoitukset ja pitää sanoa, että olen innoissani kuin pikkulapsi.

  Mietinkin, että kuinka monen mielestä Bayn päätös tehdä aiheesta komediallinen ja muuttaa hahmot lähes poikkeuksetta ärsyttäviksi ääliöiksi olisi suurin virhe, mutta ainakin itse uskon sen sopineen Baylle paremmin kuin yritys tehdä jotain erittäin vakavaa, johon en rehellisesti usko Baylla olevan kykyjä. Sen mitä googlasin tuota Pain & Gain pohjatarinaa, tuntui kyllä aika loukkavaltakin tehdä siitä komediallinen, mutta toisessa tapauksessa se olisi vaatinut eri ohjaajan.

  Pitäisi varmaan katsastaa tuo The Wolf of Wall Street, kun se taidettiin ottaa ainakin kolmessa blogissa vertailukohdaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eri ohjaaja olisi kyllä ollut ehdottomasti oikea suunta.

   Ja katsasta ihmeessä!

   Delete
 4. Jep, The Wolf of Wall Street on nyt mainittu useampaan otteeseen. En ole nähnyt.

  Näillä näyttelijöillä se vakavaksi elokuvaksi tehty versio olisi tod.näk. sitä peruskamaa mitä heiltä on totuttu näkemään. Ja tosiaan sitten ohjaajan pitäisi olla eri. Ja Rebel Wilsonin roolin vetäisi joku Kerry Washington. Eikä leffa sittenkään välttämättä onnistuisi olemaan mitenkään erikoinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielestäni valinta tehdä tästä komediaa ei ollut välttämättä väärä, mutta tätä ei vain ollut saatu tarpeeksi hauskaksi omaan makuuni. Eri ohjaaja kyllä kiitos!

   Delete
 5. Jostain syystä minulle ei tuo Wolf of Wll Street tullut mieleen vaikka nyt kun jälkeenpäin miettii, niin tiettyjä yhtäläisyysmerkkejä voi selkeästikin vetää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole tuota Wolf of Wall Streetiä tullut katsoneeksi, mutta mitä enemmän siitä täällä puhellaan, sitä enemmän se on alkanut meikäläistä kiinnostamaan. Täytyypä katsoa, josko sen jossakin kohtaa katsoisi pois kuleksimasta.

   Delete
  2. Minulle tuli se mieleen jo aika alkumetreillä ja pohdinkin lähes koko sen keston ajan, että kumpi näistä ilmestykään ensin!

   Delete
 6. Mainiosti näyttää arvosanat jakaantuvan, itseäni eniten häiritsi tuo tosielämän raakuuksilla hassuttelu. Tosin vakavampi tyyli olisi ollut ehkä liiaksi perustrilleriä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä en kokenut sitä itsessään häiritsevänä (enkä tosin hauskanakaan), mutta voin tosiaan hyvin ymmärtää miksi se häiritsee niin monia.

   Delete
 7. Kieltämättä tuo ADHD-tempo häiritsi tapahtumien kypsymistä. Vaikeaa tosin kuvitella, että ohjaajalta olisi verkkaisempaa tullutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuten ...noirin blogiin kommentoinkin, en taida ollut nähnyt tarpeeksi Bayn elokuvia, jotta tietäisin millaista elokuvaa mieheltä voi odottaa. Olin siis aiemmin nähnyt tämän ohjaamista ainoastaan Bad Boysin (josta muuten pidän) ja Armageddonin!

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...